You are currently viewing ”Cine plateste la prima intalnire?”. Raspunsul care poate face diferenta dintre ”Hello again” si ”Googbye forever!”
cine plateste la prima intalnire

”Cine plateste la prima intalnire?”. Raspunsul care poate face diferenta dintre ”Hello again” si ”Googbye forever!”

Indiferent de varsta sau gen, prima intalnire este un eveniment care implica nenumarate intrebari si emotii, iar pregatirea pentru clipa cea mare este una intensa. Cu totii remarcam schimbarile care au avut loc la nivel politic, economic, social, asa ca nu trebuie sa ignoram nici modul in care au evoluat lucrurile din punct de vedere relational. Unul dintre aceste aspecte face referire la normele de conduita si, atunci, se naste intrebarea: ”Cine plateste la prima intalnire?”, dilema familiara chiar si modelelor de videochat, in relatiile personale.

In urma cu 20 – 30 de ani, raspunsul la aceasta intrebare nu putea fi decat unul singur: barbatul! In prezent insa, odata cu emanciparea femeii, raspunsul este unul mai elaborat si poate atinge corzi sensibile care reflecta aspecte ce tin de educatie, istorie personala, statut financiar etc. Din acest motiv, raspunsul la intrebare este unul subiectiv, insa unul care poate face diferenta dintre ”Hello again!” si ”Goodbye forever!”.

Si, totusi, ”Cine plateste la prima intalnire?” ramane o intrebare buna, indiferent ca esti model de videochat sau CEO intr-o multinationala, motiv pentru care sociologii au realizat numeroase studii pentru gasirea unui raspuns. Studiile realizate au aratat ca raspunsul s-a schimbat de-a lungul timpului. In prezent, „datoria” de a achita nota de plata la finalul intalnirii revine… persoanei care a lansat invitatia.

cine plateste la prima intalnire
cine plateste la prima intalnire

Cine plateste la prima intalnire? – Reguli moderne de eticheta, respectate chiar si de modelele de videochat:

  • Plateste cine lanseaza invitatia – aceasta este prima regula care trebuie respectata si care arata ca esti la curent cu cele mai recente reguli de eticheta. In consecinta, daca tu esti cel care a lansat invitatia, atunci va trebui sa suporti toate costurile intalnirii. Pe de alta parte, daca esti invitat la intalnire, partenerul este cel care va trebui sa se ocupe de acest detaliu. In cazul in care tu esti cel care trebuie sa achiti nota si partenerul tau insista sa impartiti nota, atunci ii poti spune elegant: ”Platesc eu acum si achiti tu nota data viitoare!”.

Pe de alta parte, chiar daca nu trebuie sa achiti tu nota de plata, este politicos sa scoti portofelul si sa-ti arati intentia de a-ti plati consumatia. Cel mai probabil, partenerul tau va insista sa achite el, asa ca, in acest caz, poti spune simplu ”Multumesc!”. Modelele Studio20 cunosc aceasta regula si o respecta in iesirile din viata privata, cu toate ca sunt obisnuite sa fie rasfatate de admiratorii lor, care le rasplatesc pentru implicare cu cadouri de lux sau sume impresionante;

  • Dupa prima intalnire, plata notei se imparte – dupa ce ati trecut de primele intalniri si deja iesirile sunt dese, atunci este de bun-simt sa contribui si tu la achitarea notelor, chiar daca nu esti cel care a lansat invitatia. Pe de alta parte, in cazul in care partenerul tau nu intelege ca iesirile impreuna si-au pus serios amprenta asupra bugetului tau personal, poti aduce subiectul in discutie elegant, astfel: ”Din moment ce eu am achitat nota trecuta, te deranjeaza sa te ocupi tu de data asta, te rog?”;
  • Cine alege locatia, plateste – este o alta regula moderna de eticheta. Motivul este ca alegerea locatiei poate pune o presiune financiara pe cealalta persoana. Astfel, in cazul in care tu ai ales locatia, atunci, de preferat, ar fi sa preiei si initiativa achitarii notei de plata.

Cine plateste la prima intalnire? Trei reguli simple dupa care se orienteaza modelele de videochat la primele intalniri

Sunt trei reguli simple, care insa iti pot defini si influenta viitoarea relatie in mod capital. Asigura-te ca nu pierzi ocazia de a trai cea mai frumoasa poveste de dragoste doar din cauza faptului ca ”ti-a scapat” aceasta noua regula de eticheta. Totodata, nu trebuie sa pierzi din vedere si modul in care partenerul tau a fost educat, caci daca vei merge la prima intalnire cu un partener ”de moda veche”, atunci cu siguranta va vrea sa simta ca el detine controlul total, iar raspunsul la intrebare este simplu: barbatul plateste!

Cine plateste la prima intalnire? Iata ce spun specialistii

Zoe Coetzee, specialist in modern dating, sustine in cadrul unui studiu referitor la acest subiect ca, la fel ca in orice alt tip de relatie, comunicarea este solutia. Achitarea notei de plata nu trebuie sa fie un moment tensionat, ci o tema de discutie asupra careia sa te pui de acord cu partenerul tau. In prezent, regulile de eticheta privind responsabilitatea achitarii notei de plata nu trebuie sa fie un tabu, iar decizia finala de a imparti costul sau nu trebuie sa fie un acord stabilit intre cei doi parteneri.

In cazul in care ai anumite resentimente referitoare la acest subiect, adu-le in atentia partenerului tau si exprima-ti punctul de vedere intr-un mod politicos. In momentul in care este adusa nota de plata, iti recomand sa actionezi asa cum te simti confortabil, fie ca asta inseamna sa te oferi sa achiti nota de plata, sa platiti 50% – 50%, fie sa contribui la plata acesteia”, precizeaza aceasta in cadrul unui studiu, care a avut peste 300.000 de subiecti femei si barbati.

Lasă un răspuns