Comunicarea este esențială în orice relație a noastră, mai ales atunci când vine vorba despre viața sexuală. În articolul de mai jos vei învăța cum să identifici barierele și cum să comunici eficient cu partenerul tău, astfel încât viața sexuală să fie una satisfăcătoare pentru amândoi.
De ce este important să vorbim despre viața sexuală încă de la începutul relației?
Imaginează-ți că mergi la restaurant, dar nu ți se oferă un meniu. Ți se aduce ceva de mâncare, nu știi ce primești și sunt șanse mari să nu fie ceva care să-ți placă. E o situație în care ți-ar plăcea să te afli?
Și, totuși, ce anume ne face să nu ne simțim confortabil să discutăm cu partenerul nostru ceea ce ne place sau ceea ce ne dorim?
Rușinea e o emoție care ne împiedică să comunicăm cu oricine. Ai observat că uneori ți-e rușine să vorbești cu șeful? Cu iubitul sau cu oricine altcineva? Fă-le conștiente de problemă
Nu e ceva întâmplător. În România și poate că peste tot în lume, multe dintre femeile de astăzi sunt fetițele de ieri care au auzit “Nu ți-e rușine?” sau mai rău “Dacă mai spui o asemenea prostie, să vezi ce-ți fac!”.
Ce ai de făcut? Recunoaște față de tine însăți că simți rușine și fă-ți curaj să vorbești cu partenerul tău despre asta. Intimitatea adevărată este aceea când scoți gândurile ascunse la suprafață și asta e ceva ce transformă viața sexuală în ceva mult mai intens și mai plăcut. Dă-le soluția.
Neîncrederea în partener. Ei bine, aici e important să conștientizezi care este motivul pentru care nu ai încredere să vorbești cu partenerul tău. A apărut un Red Flag între voi? A încălcat o promisiune? Ai nevoie de mai mult timp pentru a-i câștiga încrederea?
Să presupunem că iubitul tău nu a făcut o greșeală, totuși, și vrei să ai mai multă încredere. Transmite-i clar care sunt nevoile tale pentru a avea încredere în el. Ți-e teamă de abandon? Ce ai vrea să facă în acest sens?
Frica de respingere. Dacă în copilărie te-ai simțit respinsă, atunci e foarte probabil să-ți fie teamă de a spune ceva în neregulă, însă, e bine să-ți reamintești că partenerul tău nu este părintele tău, iar tu nu mai ești copilul de odinioară.
Incapacitatea de a vorbi despre sentimente. Atâta vreme cât mulți dintre noi nu am fost încurajați să ne exprimăm emoțiile, la vârsta adultă poate fi dificil să pornim de la zero. Începutul poate fi întotdeauna dificil, însă odată ce ai început să experimentezi exprimarea emoțiilor și dorințelor tale, lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare. E ca mersul pe bicicletă. La început cazi, te împiedici, te mai zgârii, ca apoi să începi să mergi lin și cu încredere.
Indiferent dacă ești la începutul relației sau nu, este important să identifici ce vrei, să-i transmiți partenerului tău acest lucru și să te implici în ascultarea activă pentru că amândoi sunteți la fel de importanți.
Imaginează-ți numai câte gânduri poate avea un bărbat: Va fi suficient de bine? Îi va plăcea? Oare ce înseamnă sunetul acela? Dar tremuratul? O mai fi vrut? O fi suficient?
Cum să vorbești despre viața sexuală când ți-e teamă să o faci?
Scrie-i un mesaj când partenerul tău e la birou sau oriunde în altă parte, dar nu acasă lângă tine. Uneori, comunicarea scrisă îți poate oferi curajul pe care nu-l ai în comunicarea directă. E un lucru des întâlnit la cuplurile care se află la începutul relației.
Faceți Role Play, precum “Ce-ar fi dacă” sau “Cum ai reacționa dacă aș…”? Ce-ar fi sau cum ai reacționa dacă sunt niște cuvinte care te trimit în viitor, într-o situație posibilă. E o variantă bună de a afla dorințele și limitele fiecăruia fără să se simtă nimeni jignit sau inconfortabil.
În loc să întrebați „Ești mulțumit/ă?”, mai bine întrebați-vă unul pe celălalt “Ce ți-a plăcut cel mai mult?”. Întrebarea din urmă lasă loc de mai multă comunicare pentru că poți continua “Ai mai vrea? Mai e și altceva ce îți dorești și eu nu știu”?
În loc de “Aș vrea mai multă atenție”, spune-i specific ce vrei. Nici femeile, nici bărbații nu au puteri paranormale. Vrei ce anume, mai exact? Mi-ar plăcea ca data viitoare să avem muzica asta pe fundal, e ceva ce mă face să mă simt mai pornish.
Să revenim la ideea principală.
De ce viața sexuală nu mai e la fel de bună după o vreme?
Fie lucrurile au mers prost de la început, fie s-au stricat pe drum. De obicei, încrederea, comunicarea, respectul, capacitatea de a te abandona lângă partenerul și curiozitatea sunt aspecte care trebuie întreținute de ambii parteneri. Niciodată nu e doar unul responsabil, însă e o certitudine că amândoi sunteți responsabili pentru tot ce se întâmplă între voi.