You are currently viewing Gelozia in cuplu: cand apare si cum o „tratezi“?
gelozia in cuplu

Gelozia in cuplu: cand apare si cum o „tratezi“?

Pana intr-un anumit punct, gelozia este un sentiment normal si chiar poate fi interpretata drept o dovada de iubire. Insa uneori se intampla sa depaseasca orice limite si sa se transforme intr-o adevarata obsesie, provocand suferinta ambilor parteneri.

Care sunt limitele normale?

Exista mari diferente, de la caz la caz, in ceea ce priveste gelozia in cuplu, cand apare si cum o tratezi. Atunci cand unul dintre parteneri are impresia ca observa o amenintare la adresa relatiei, este normal sa isi impartaseasca temerile si sa vorbeasca despre acest lucru. Discutand deschis problema, cei doi isi vor da seama ca nu exista motive sa isi faca griji si ca iubirea pe care o simt unul pentru celalalt este la fel de puternica.

In schimb, apar si situatii in care unul dintre parteneri se comporta irational si vede motive de gelozie in imprejurari total nevinovate. El e gelos pe colegii de serviciu, pe vechii prieteni sau pe orice persoana cu care interactioneaza iubita sa. Vrea sa ii verifice mereu telefonul si conturile de pe retelele de socializare, iar atunci cand nu sunt impreuna suna sau scrie mesaje intruna, pentru a se asigura ca nu e cu altcineva. Astfel de situatii se afla mult peste limitele normale.

Cum apare gelozia?

gelozia in cuplu

Exista numeroase motive care pot sa duca la aparitia acestui sentiment neplacut, unele dintre ele intemeiate, altele profund gresite. Cunoasterea cauzelor nu permite intotdeauna rezolvarea problemei, insa e totusi important sa stii cat mai multe amanunte despre gelozia in cuplu, cand apare si cum o tratezi. Iata, deci, cele mai frecvente cauze:

• lipsa de incredere in sine a unuia dintre parteneri. El crede ca nu il merita pe celalalt si traieste cu teama ca acesta va gasi pe cineva mai bun;

• teama de abandon sau de tradare, provocate de experiente anterioare neplacute;

• o posesivitate exagerata si dorinta de a-si controla total partenerul de viata;

• existenta unor asteptari nerealiste de la partener sau de la relatie. Cand acestea nu se implinesc, crede, in mod gresit, ca motivul este existenta unei a treia persoane.

Cum reactionezi, cand partenerul este gelos?

Daca simti ca gelozia incepe sa iti afecteze relatia, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa discuti lucrurile, cat se poate de sincer si deschis, cu partenerul. Intreaba-l ce il face sa se simta amenintat si arata-i ca temerile respective nu sunt reale, ci se afla doar in mintea lui. Daca a trecut prin experiente anterioare dureroase, reaminteste-i ca tu nu esti la fel ca alte partenere si ca relatiile nu sunt identice!

Daca simti ca este nesigur pe iubirea ta, e o idee buna sa ii oferi mai multa afectiune decat o faci de obicei. Poti sa ii spui mai des ca il iubesti, sa iti faci mai mult timp pentru relatie, chiar sa ii surprinzi, din cand in cand, cu cate un cadou. Astfel, te va simti aproape si temerile vor disparea.

In schimb, nu trebuie sa ii permiti sa te controleze. Nu este normal, de exemplu, sa te sune din 5 in 5 minute cand esti plecata si nu trebuie sa accepti acest lucru. Reaminteste-i ca o relatie sanatoasa este bazata pe incredere si ca, in lipsa acesteia, ea este condamnata!

Niciodata nu este usor sa intelegi gelozia in cuplu, cand apare si cum o tratezi. Dar, daca urmezi aceste sfaturi, cresc sansele sa dezvolti o relatie sanatoasa, in care fiecare se simte implinit!

Lasă un răspuns