You are currently viewing Sfaturi pentru un somn mai odihnitor: iata pe ce parte e bine sa dormi!
pe ce oarte e bine sa dormi

Sfaturi pentru un somn mai odihnitor: iata pe ce parte e bine sa dormi!

Dormitul este, poate, cea mai frecventa activitate pe care o desfasuram. Desi poate parea greu de crezut, un om isi petrece o treime din viata dormind. Din acest motiv, somnul joaca un rol deosebit de important in viata noastra, astfel ca ar trebui sa ne preocupam cu totii de calitatea sa. Chiar si o noapte de somn neadecvata poate afecta negativ starea noastra de spirit, performanta mentala si fizica si chiar sistemul imunitar. Cand esti obosit, productivitatea, buna dispozitie, energia si pofta de viata scad, iar, odata cu acestea, scade si calitatea vietii.

In mod sigur, nu iti doresti sa ai parte de repercusiunile unui somn neadecvat, asa ca incepe chiar acum sa iei masuri pentru a te odihni corespunzator! Pe langa alegerea unei saltele de calitate si a unor asternuturi confectionate din materiale bune, asa cum este bumbacul, trebuie sa stii ca si pozitia in care dormi joaca un rol important.

pe ce oarte e bine sa dormi
pe ce oarte e bine sa dormi

Desi fiecare persoana poate avea preferinte individuale, exista unele avantaje si dezavantaje asociate cu diferitele pozitii de dormit.

Dormitul pe spate este adesea considerat cea mai sanatoasa pozitie pentru coloana vertebrala, deoarece permite o aliniere corecta a gatului, capului si coloanei. In plus, poate ajuta la prevenirea aparitiei ridurilor, pentru ca fata nu ia contact direct cu perna. Totusi, dormitul pe spate are si un dezavantaj care poate fi destul de inconfortabil pentru persoana de langa tine, si anume ca poate sa agraveze sforaitul. De aceea, aceasta pozitie nu este recomandata pentru persoanele cu apnee in somn sau alte probleme respiratorii.

Dormitul intr-o parte, pe partea stanga – cand te intrebi pe ce parte e bine sa dormi, tine minte ca aceasta pozitie este considerata de catre specialisti a fi cea mai eficienta, deoarece sistemul circulator si respirator functioneaza cel mai bine, iar ficatul nu trebuie sa sustina greutatea mare a corpului. Aceasta pozitie poate ajuta la reducerea sforaitului si poate fi benefica pentru persoanele cu apnee in somn sau reflux gastroesofagian. De asemenea, ajuta la eliminarea mai eficienta a toxinelor si a deseurilor din organism, datorita functionarii optime a sistemului limfatic.

Dormitul pe burta este cea mai nepotrivita pozitie, intrucat poate pune o presiune excesiva pe gat si coloana, ceea ce poate duce la dureri si disconfort. Daca preferi sa dormi pe burta sau nu te poti obisnui intr-o pozitie mai potrivita, este recomandat sa folosesti o perna mai subtire sau sa incerci sa iti mentii capul intr-o pozitie neutra.

Daca ai aflat care este cea mai buna pozitie de dormit, trebuie sa ai grija si la perna pe care o folosesti, caci una prea inalta sau prea joasa poate provoca disconfort. De asemenea, asigura-te ca pastrezi in camera ta un mediu placut, linistit si intunecat, prielnic pentru odihna, elemente care vor favoriza relaxarea si adormitul intr-un timp scurt. Alte sfaturi pentru a avea parte de un somn mai odihnitor poti afla chiar AICI.

Odata se reusesti sa ai un somn de calitate, viata ta se va imbunatati pe toate planurile. Vei fi mai productiva, plina de viata, sociabila si vei avea o gandire pozitiva. Acum ca ai aflat pe ce parte e bine sa dormi, nu ramane decat sa incerci sa te odihnesti pe partea stanga, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Lasă un răspuns