”Care este sensul vietii?” este o intrebare pe care ne-o punem cu totii si careia multi scriitori s-au straduit sa-i gaseasca raspunsul, de la filosofi la specialisti in domeniul psihologiei si sociologi. ”Rostul” nostru pe pamant este un subiect care ne framanta pe toti, fara a tine cont de gen sau nivel de educatie.
Viktor E. Frankl a dedicat chiar o lucrare acestui subiect (Omul in cautarea sensului vietii) si a concluzionat ca sensul vietii este sa gasesti si sa oferi un sens suferintei, astfel incat sa reusesti sa-ti oferi motivatia de a lupta si de a-ti continua viata.
Lucrarea sa a fost realizata pe bazele propriilor observatii din perioada in care a fost prizonier in lagarele de la Aushwitz si Dachau. Frankl a fost profesor de neurologie si psihiatrie la Universitatea din Viena si a activat timp de 25 de ani ca sef al clinicii de Neurologie din Viena.
Iata care este sensul vietii, potrivit opiniei invatatilor lumii din toate timpurile:
- sa fii un om bun – sustinea Aristotel;
- sa fii fericit – potrivit epicurienilor;
- nu exista niciun sens – spuneau nihilistii;
- nu exista un raspuns corect, doar alege ceea ce ti se potriveste – sustineau existentialistii;
- nu merita sa te ingrijorezi prea mult – considerau stoicii;
- creeaza-ti propriul sens in functie de situatie – este sfatul oferit de pragmatici;
- mantuirea consta in disciplina si dobandirea cunostintelor – este sfatul confucianistilor;
- fa-i fericiti pe cat mai multi oameni – este indemnul utilitaristilor.
”Care e sensul vietii?” – raspunsul oferit de biserica la aceasta intrebare se rezuma la indeplinirea unui obiectiv ce pare simplu: ”Sa urmezi regulile Bibliei, sa respecti cuvantul lui Dumnezeu pentru a ajunge in Rai dupa moarte”.
Indiferent de varianta de mai sus cu care empatizezi, un lucru este cert: fiecare dintre noi poate oferi un raspuns propriu si personal intrebarii ”Care este sensul vietii?”, caci sensul fiecaruia dintre noi are povestea proprie.
Irvin Yalom, unul dintre cei mai renumiti psihologi ai lumii, sustine ca implinirea tuturor dorintelor si trairea unei vieti ”asa cum ne dorim” ne ajuta sa parasim aceasta lume fizica fara regrete si sa ne eliberam de frica de moarte.
Gabor Mate, unul dintre cei mai renumiti psihiatri ai momentului, sustine ca, pentru a reusi sa depasim momentele traumatizante, este nevoie sa ne intelegem suferinta si sa o constientizam pentru ca ”trauma este probabil cea mai evitata, ignorata, subestimata, negata, neinteleasa si netratata cauza a suferintei umane”. Mate sustine ca trauma este o bariera in calea dezvoltarii si fericirii deoarece ea ”distruge sentimentul de valoare al unei persoane, otraveste relatiile si submineaza aprecierea pentru viata insasi”.
6 moduri simple in care poti oferi un sens vietii, chiar si in momentele in care iti e dificil sa zambesti:
- constientizeaza-ti suferinta – indiferent de istoria personala, constientizarea momentelor care te-au marcat si care-ti provoaca suferinta reprezinta primul pas catre vindecare;
- cere ajutorul – atunci cand simti ca nu reusesti sa gasesti singur resursele pentru a depasi momentele dificile, nu ezita sa ceri ajutorul familiei, colegilor sau specialistilor. Psihoterapia este cadrul perfect in care poti beneficia de ajutor specializat, astfel incat sa reusesti sa iti constientizezi suferinta si sa identifici noi resurse si strategii care sa te ajute sa o depasesti;
- nu-ti refuza micile bucurii – indiferent de cat de solicitant si incarcat iti este programul zilnic, ofera-ti zilnic macar 5 minute pe care sa le petreci in modul in care iti aduce bucurie, fie ca este vorba de a discuta cu un prieten, a citi o pagina dintr-o carte sau a te plimba. O excursie, o calatorie sau achizitionarea unui lucru mult dorit iti poate oferi un boost de energie pentru a reusi sa depasesti momentul de slabiciune;
- inconjoara-te de prieteni si oameni dragi – suntem fiinte sociale, asa ca a ne inconjura de persoane dragi ne ofera motivatia si validarea de care avem nevoie pentru a continua lupta cu viata si cu provocarile pe care aceasta ni le aduce;
- ofera bucurie – a-i face pe cei din jurul nostru sa zambeasca ne face fericiti, asa ca un simplu gest care stii ca ar aduce bucurie celor care-ti sunt alaturi iti poate oferi un sens de a trai si de a lupta;
- renunta la asteptari – asteptarile sunt drumul sigur catre dezamagire. Asa ca, renunta sa-ti setezi asteptari vis-a-vis de oameni sau evenimente si invata sa traiesti in prezent, aici si acum. Daca te simti dezamagit de prieteni, descopera AICI cateva citate care sa te faca sa te simti mai bine si sa te ajute sa mergi mai departe!