In contextul actual, este aproape imposibil sa nu te confrunti cu situatii care cauzeaza stres, anxietate si alte stari neplacute. Desi nu poti controla actiunile celor din jur, ai putere asupra mintii tale si a modului in care reactionezi in diferite circumstante.
Alta veste buna este reprezentata de faptul ca, asa cum iti poti antrena corpul, iti poti antrena si mintea. Cateva exercitii de meditatie, practicate regulat, pot face minuni. La fel ca in cazul exercitiilor, rezultatele nu apar peste noapte, insa imbunatatirile se arata relativ rapid.
Care sunt beneficiile meditatiei?
Cineva a spus odata ca „meditatia nu inseamna sa te izolezi de lume, ci sa descoperi ca ai o putere deosebita care te ajuta sa faci fata problemelor vietii”. In completarea acestei idei, trebuie sa stii ca exista o serie de beneficii asociate cu practica regulata a meditatiei.
Printre acestea, se numara reducerea nivelului de stres si anxietate, imbunatatirea starii de spirit, a puterii de concentrare si atentie, un somn mai odihnitor (vezi AICI ce sa faci cand nu poti sa dormi), reducerea durerii cronice, a altor probleme de sanatate si multe altele!
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile asociate cu practica meditatiei, iar cercetarile continua sa exploreze alte moduri in care meditatia poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii si bunastarii generale.
Iata cateva exercitii de meditatie pe care le poti incerca!
Exista numeroase tehnici si exercitii de meditatie. Inainte de a descoperi cateva despre acestea, trebuie sa stii ca niciuna nu este corecta sau gresita. Singurul lucru care conteaza cu adevarat este sa descoperi tehnica potrivita pentru tine si sa meditezi regulat. Doar astfel te vei putea bucura de toate beneficiile asociate cu aceasta practica.
Indiferent de practica aleasa, vei incepe prin a te aseza comod intr-un loc linistit, in care sa te poti elibera de gandurile si tensiunile acumulate pe parcursul intregii zile. Urmeaza partea in care te concentrezi pe respiratia ta, observandu-i ritmul si profunzimea. Din acest punct, poti incerca mai multe exercitii de meditatie.
De exemplu, unul dintre acestea este Vipassana, o tehnica budista, care presupune observarea senzatiilor din corp si a gandurilor care iti trec prin minte. Scopul este de a pastra o atitudine obiectiva si de a nu judeca nimic din ceea ce simti sau gandesti.
O alta tehnica deosebita este meditatia Metta, cunoscuta si sub denumirea de meditatia iubirii sau a bunavointei. Aceasta iti propune sa cultivi sentimentele de iubire, bunavointa si compasiune fata de sine si fata de ceilalti.
Dupa ce te-ai pregatit pentru sesiunea de meditat, te vei gandi la o persoana care iti este draga si ii vei adresa, in mintea ta, urmatoarele urari: „Sa fii fericit/a, sa fii in siguranta, sa fii sanatos/a, sa traiesti cu usurinta”. Apoi, te vei gandi la o persoana neutra, pe care nu o cunosti foarte bine si vei proceda la fel.
Urmeaza sa te gandesti la o persoana cu care ai avut probleme in trecut si sa rostesti aceleasi cuvinte pentru acea persoana. Acest lucru poate fi dificil, dar incearca sa-ti pui in practica empatia si compasiunea fata de omul respectiv. In cele din urma, gandeste-te la intreaga lume si doreste-i lucruri de bine, precum pace, sanatate si fericire.
Cel mai important lucru este sa ai rabdare si sa accepti faptul ca orice tip de exercitii de meditatie necesita timp si practica pentru a ajunge la un nivel de confort si conexiune profunda. Insa rezultatele pe care le vei obtine vor demonstra ca a meritat efortul!